Hvordan opstår et fibrom
Der er to faser i udviklingen af et fibrom.
Første trin består i, at en enkelt muskelcelle giver sig til at dele sig; dette trin repræsenterer fibromets dannelse. Man kan sige, at i denne fase lægges frøet til et fibrom.
På trods af, at fibromer er så hyppige, ved vi ikke helt, hvad det er, der får denne ene muskelcelle til at begynde at dele sig, det vil sige, hvorfor fibromer opstår.
Man har set, at fibromer oftere opstår hos kvinder, som har haft mange menstruationer i løbet af deres liv (fordi de ikke har været gravide) end hos kvinder, som har fået flere børn og/eller har haft hormonspiral i mange år – og derfor har haft betydeligt færre menstruationer.
En af teorierne er derfor, at der i forbindelse med menstruationerne sker en irritation ned i muskelvæggen på livmoderen, som dér stimulerer en muskelcelle til at begynde at dele sig.
Det svarer til, at Du går i sko, som klemmer ét bestemt sted på hælen; når Du har gået i skoene længe nok, får Du hård hud dér, hvor skoen trykker.
Så Du kan sige, at fibromer er ”hård hud i livmodervæggen”.
Grunden til, at en muskelcelle omdanner sig til et fibrom hos nogle kvinder, men ikke hos andre kvinder med samme antal menstruationer i deres liv, ligger muligvis i kvindens arveanlæg.
Man har hos kvinder med flere fibromer kunne finde afvigelser i kromosom nummer 7 og 12, hvilket kan forklare, at evnen til at udvikle fibromer kan nedarves fra mor til datter.
Dette forhold skal Du naturligvis være opmærksom på, hvis Du selv har fået fibromer allerede i 30’erne og har en datter, som kunne tænke sig at få børn.
Det næste trin i dannelsen af et synligt fibrom er vækstfasen, hvor det mikroskopiske ”frø” vokser sig stort til et synligt fibrom. I modsætning til første trin, dannelsen, ved vi en hel del om hvilke faktorer, der spiller ind på fibromets vækst.
Fibromers vækst stimuleres af de kvindelige kønshormoner østrogen og gestagen, hvilket forklarer, hvorfor fibromer skrumper, når Du har passeret overgangsalderen, hvor Din hormonproduktionen ophører.
Dette forhold indebærer, at kvinder, som danner meget østrogen, har en øget risiko, for at deres fibromer vokser sig store. Dette gælder således, hvis Du er overvægtig (østrogen dannes i fedtvæv).
Også kvinder, der har PCOS, sukkersyge eller forhøjet blodtryk er i øget risiko for at udvikle fibromer.
Ved undersøgelse af fibromer fra kvinder, som har den arvelige tilbøjelighed til at danne muskelknuder, har man fundet ud af, at denne gruppe kvinders fibromer er mere modtagelige overfor påvirkningen fra hormoner som østrogen, end fibromerne er hos kvinder, hvor fibromerne opstår tilfældigt.
Så hvis Din moder har fået fjernet livmoderen grundet fibromer i yngre alder, og er Du overvægtig, måske endda grundet PCOS , er Du i en øget risiko for at udvikle fibromer.