Tamoxifen

Brug af Tamoxifen

Tamoxifen er et såkaldt anti-østrogen, som benyttes som en del af behandlingen af østrogenfølsom brystkræft hos kvinder før overgangsalderen.

Medicinen gives for at forhindre, at Dit eget østrogen skal stimulere hvilende kræftceller, som ikke er fjernet ved operation.

Tamoxifen virker ved blokere dé steder på cellerne, hvor østrogen ellers skulle sætte sig fast og påvirke cellen.

På den måde forhindrer Tamoxifen dét østrogen, som Du danner i æggestokkene, i at komme til at virke på celler i hele kroppen, herunder i brystet.

I dag anbefaler kræftlægerne, at behandlingen med Tamoxifen varer i 10 år.

Bivirkninger ved Tamoxifen

Tamoxifen forhindrer ikke kun østrogen i at påvirke brystet, men også alle de andre steder i kroppen, som vanligvis stimuleres af østrogen.

Dette er årsagen til, at Du under Tamoxifen-behandling kan opleve problemer som dém, der optræder i overgangsalderen: tørhed i skeden, hedeture, ledsmerter, hårtab og kvalme (Du kan læse om bivirkninger på minmedicin.dk hér).

Behandling af bivirkninger

Du kan ikke få østrogen som tablet eller plaster, når Du har brystkræft.

Men der er intet til hinder for, at Du bruger østrogen i skeden (Vagifem eller Estring), når Du tager Tamoxifen.

Bortset fra de første par uger af denne østrogenbehandling kommer der nemlig ikke østrogen ind i kroppen ved brug af Vagifem eller Estring.

I de første to uger af behandlingen, hvor Dine slimhinder i skeden er meget tynde, kan der komme lidt østrogen ind gennem de tynde slimhinder og ind i blodbanen.

For det første er dette alt for kort tid til, at den meget lille dosis østrogen kan nå at give skader.

For det andet skal Du tænke på, at alle dé steder på brystcellerne, hvor dette østrogen skulle sætte sig fast, er helt blokerede af Tamoxifen.

Tamoxifen og kræft i livmoderslimhinden

I modsætning til brystet, så virker Tamoxifen stimulerende på slimhinden i livmoderhulen.

Dette er ikke noget problem, så længe Du ikke er gået i overgangsalderen, det vil sige er under 50 år.

Men fortsætter Du med Tamoxifen efter overgangsalderen – hvilket mange vil gøre, når medicinen skal tages i 10 år – medfører Tamoxifen-behandling en øget risiko for, at Du får kræft i livmoderhulen.

Kræftrisikoen afhænger af hvor lang tid, Du tager medicinen og hvor stor, Din Tamoxifen-dosis ér.

Tager Du Tamoxifen i de anbefalede 10 år, fordobles Din risiko for at få kræft i livmoderslimhinden svarende til, at fire ud af hver 100 kvinder på Tamoxifen får kræft i livmoderslimhinden.

Tager Du Tamoxifen 20 mg dagligt, som er den sædvanlige dosis, er den kræft, som opstår i livmoderslimhinden, hverken værre eller lettere end dén, kvinder, som ikke er på Tamoxifen, får.

Hvis Du derimod får 40 mg dagligt, tyder undersøgelser på, at dén kræft, som måtte opstå i livmoderslimhinden, også er mere aggressiv end for kvinden, som kun tager 20 mg Tamoxifen.

Men Du skal huske på, at samlet set overstiger den positive effekt på Din brystkræft den negative påvirkning af slimhinden i Din livmoderhule.

Kan kræft og forstadier forebygges?

En gennemgang af al videnskabelig viden på området har vist, at Mirena-spiralen kan reducere antallet af forstadier, men ikke nedsætte risikoen for kræft i livmoderhulen. Så man kan ikke anbefale spiralen som forebyggelse.

Hvad skal Du reagere på?

Er Du over 50 år og tager Du Tamoxifen, bør Du reagere på blødning fra skeden.

Og henvises til undersøgelse af Din livmoder.

Først vil Du blive scannet gennem skeden – men denne undersøgelse kan være misvisende. Det kan nemlig ved denne undersøgelse se ud, som om der er noget galt med slimhinden i livmoderhulen, men det er som oftest falsk alarm.

Usikkerheden kan afklares ved en kikkertundersøgelse af Din livmoderhule, som i de fleste tilfælde vil vise sig meget mindre dramatisk end ultralydsscanningen.

Vævsprøve fra livmoderhulen

Er Du over 50, har Du blødt og er slimhinden i livmoderhulen reelt for tyk eller er der ved kikkertundersøgelsen set polyp(per), anbefaler man, at Du får taget en prøve fra livmoderhulen.

Dette skal ikke foregå ved en traditionel udskrabning, som den ofte udføres hos kvinder med blødning efter overgangsalderen.

Grunden ér, at Tamoxifen-påvirket slimhinde har konsistens som viskelæder, hvilket gør det vanskeligt/umuligt at få skrabet væv ud til undersøgelse – og så gør udskrabningen meget ondt.

I denne situation skal vævsprøverne tages med en minikikkert, hvor man kan se at tage prøver de rigtige steder i livmoderhulen med en lille el-slynge på et par millimeter.

Dette gør jeg i min særlige lokalbedøvelse, som sikrer, at Du ikke oplever smerte ved prøvetagningen.

Behandling af kræft i livmoderhulen

I langt de fleste tilfælde opdages kræften i livmoderslimhinden så tidligt, at Du bliver kureret ved at få fjernet livmoderen og æggestokkene uden at behøve efterfølgende kemoterapi.

Regelmæssig kontrol?

Ondartede forandringer i livmoderslimhinden er så sjældne, at man ikke anbefaler regelmæssig kontrol af kvinder, som benytter Tamoxifen, og som ikke bløder.

Er Du i mellem 45 og 50 år og skal begynde behandling med Tamoxifen, kan det være en god idé med en undersøgelse af Din livmoderhule, inden Du begynder behandlingen, således at vi véd, hvorledes Din livmoderhule ser ud, inden Tamoxifen-behandlingen. For bedre at kunne vurdere eventuelle ændringer i løbet af den 10-årige behandling.