Endometriose og kræft
Du vil på Internettet kunne læse, at kvinder med endometriose har en øget risiko for kræft i æggestokkene.
Hér er det vigtigt, at Du lige gør Dig følgende klart:
Først og fremmest er kræft i æggestokkene helt overvejende er en sygdom, som rammer kvinder efter overgangsalderen, hyppigst i 60-års alderen. Altså på et tidspunkt, hvor endometriosen er ”brændt ud” som følge af, at den ikke længere stimuleres af østrogen.
Hvis vi ser på de yngre kvinder, hvor endometriosen forekommer hyppigst, så er der i Danmark cirka 720.000 kvinder mellem 25 og 44 år.
I denne gruppe opdages i gennemsnit 5 nye tilfælde af æggestokskræft om året for hver 100.000 kvinder. Altså cirka 40 kvinder i denne aldersgruppe.
Men dén kræfttype, som er øget hos kvinder med endometriose, udgør kun 5% af alle tilfælde af æggestokskræft, så nu er vi nede på 2 kvinder om året.
Normalt siger vi, at 10% af 25-44-årige kvinder har endometriose; skulle antallet af denne sjældne kræftform være den samme hos kvinder med endometriose som hos kvinder, som ikke har endometriose, ville 0,2 endometriose-kvinde få kræften om året.
Men da risikoen for denne kræfttype er forøget 2,5 gang hos kvinder med endometriose, udgør de nok snarere 25% af kvinderne med denne kræftform svarende til 0,5 kvinde om året.
Så endometriose forøger antallet kvinder af denne kræfttype med 0,3 (0,5 – 0,2) om året.
Altså ét ekstra tilfælde af æggestokskræft hvert 3.år forårsaget af endometriose.
Det er altså ikke meget!
Du kan naturligvis sige, at ”jeg kunne jo være den ene” – men der er altså meget større sandsynlighed for, at det ikke bliver Dig.