Hvad er endometriose?

Endometriose er en sygdom, hvor dén slimhinde, som ellers kun skal findes inde i livmoderhulen, også findes uden for livmoderhulen.

Endometriosen sidder hyppigst i æggestokkene (”chokoladecyster”), omkring eller i endetarmen og på eller i blæren.

Selv om dette slimhindevæv befinder sig uden for livmoderhulen, opfører det sig som slimhinden inde i livmoderhulen.

Det vil sige, at den ”udvendige” slimhinde kan bløde i forbindelse med menstruation.

Udover at give smerter, kan blødningerne inde i bughulen give anledning til sammenvoksninger mellem organerne i underlivet: livmoder, æggeledere, æggestokke og endetarm. Hvilket yderligere forstærker smerterne.

Endometriosens sværhedsgrad inddeles i 4 stadier.

Stadium 1 er lette forandringer, som nogle gange er til stede, men også kan være usynlige i perioder. Stadium 2 omfatter også relativt lette forandringer. Hverken stadium 1 eller 2-endometriose kan se på scanning.

De svære stadier, 3 og 4 og især deres følger (sammenvoksninger) kan sædvanligvis ses ved en grundig underlivsscanning.

Endometriose, som man kan se dem på ultralydsscanning eller ved en kikkertundersøgelse er i virkeligheden blot et udtryk for en bagvedliggende sygdom, som vi endnu ikke kender i detaljer. Men vi ved følgende:

Dét blod, som kommer ud i underlivet/bughulen indeholder også små stykker af levende slimhindevæv.

Dette slimhindevæv har hos kvinder, som har anlæg for endometriose, flere egenskaber, som adskiller det fra den normale slimhinde i livmoderen hos kvinder uden endometriose:

For det første har det en forøget evne til at danne nye, små blodkar, som forbinder sig med blodkarrene i bughinden og dermed sikrer, at slimhindevævet kan overleve og vokse.

For det andet er endometrioseslimhinden i stand til at undertrykke immunforsvarets ”skraldemænd” – kaldet makrofager – således at de ikke, som hos raske, kan nedbryde og fjerne slimhindevævet.