Prævention med hormon men uden risiko for blodprop
Disse indeholder alle sammen kun ét hormon, gestagenet fra P-pillerne.
De fås på forskellige former:
- Som spiral (Mirena,Kyleena)
- Som minipille (Cerazette)
- Som P-stav (Nexplanon)
- Som indsprøjtning (Depo-Provera)
Hormonspiralerne kan Du læse meget om hér.
Minipillen Cerazette indeholder gestagenet desogestrel, som virker ved at hæmme stort set alle Dine ægløsninger samtidigt med, at den gør slimhinden i Din livmoder tynd og slimen i Din livmoderhalskanal næsten uigennemtrængelig for sædceller. Så den er lige så sikker prævention, som P-piller.
I modsætning til de gammeldags minipiller (Mini-Pe) skal Cerazette ikke nødvendigvis tages på samme klokkeslæt hver dag; Du har 12 timers ”vindue”, hvor Du kan tage dem, og de stadigvæk er effektive. Du skal ikke holde pause, men tage dem 365 dage om året.
Desogestrel har en god effekt på endometriose; dette kombineret med, at de skal tages året rundt, gør Cerazette velegnet til Dig, der trækkes med menstruationssmerter.
Du kan uden risiko tage Cerazette helt frem til Du er i 50’erne, så Du undgår uregelmæssige og kraftige blødninger omkring overgangsalderen og samtidigt får sikker prævention.
Der er ikke fundet sammenhæng mellem brug af Cerazette og brystkræft.
Cerazette påvirker ikke mælkeproduktionen og kan således bruges som prævention, medens Du ammer.
Minipillen Cerazette kan, ligesom P-piller, undertrykke Din østrogenproduktion så meget, at Du kan opleve tørhed i og gener fra skede og blære.
Minipillen Mini-Pe har ikke længere nogen plads som prævention i det 21.århundrede: den er for usikker og giver for mange blødningsproblemer.
P-staven Nexplanon virker ligesom minipillen.
Staven, som er 4 cm lang, lægges lige under huden på overarmen – i lokalbedøvelse.
Ifølge fabrikanten holder den i 3 år, men nye undersøgelser viser, at den virker i 5 år.
Den er sikrere end minipillen, fordi Du ikke kan glemme den eller kaste den op.
Omtrent 25% af brugerne oplever helt uregelmæssige blødninger med staven. Det er lidt mere end på Mirena-spiralen. Omkring 1/3 af brugere får den fjernet indenfor det første år, oftest på grund af blødningerne. Jo yngre, Du ér, jo større risiko for uregelmæssige blødninger.
P-staven er derfor god til Dig, som er midt i 40’erne, og som gerne vil have nem og ufarlig prævention, indtil Du går i overgangsalderen.
Men også til den helt unge pige, som har mange menstruationssmerter, men fortsat er jomfru og hos hvem P-piller ikke er egnede.
P-sprøjten Depo-Provera benyttes næsten ikke i Danmark.
Sprøjterne skal gives fast hver tredje måned, hvilket giver en meget sikker prævention på højde med Mirena-spiralen og sterilisation.
De hyppigste bivirkninger er hovedpine og vægtøgning (2-4 kg det første år).
Man har været bekymret for Depo-Provera’s effekt på knoglerne, som imidlertid ikke er større end dén, en ammende kvinde oplever i barselsperioden.