Risiko ved hormonbehandling i overgangsalderen

Risiko ved hormonbehandling i overgangsalderen

Der er tre områder, hvor hormonbehandling i overgangsalderen særligt har bekymret både læger og kvinder:

  • Risiko for blodprop i ben og lunger
  • Risiko for blodprop i hjerte og hjerne (hjerneblødning)
  • Risiko for kræft

Tager Du hormoner som tablet, øger Du Din risiko for blodprop i ben og lunger mærkbart.

Får Du derimod Dit østrogen som plaster, er Din risiko ikke forøget sammenlignet med kvinder, som ikke anvender hormoner.

Årsagen til denne forskel ér, at østrogenet i tabletten optages fra tarmen og derfra føres til leveren, som er kroppens ”rensecentral”. Den relativt store mængde østrogen, som kommer til leveren, vil stimulere den til at danne nogle blodpropsfremmende stoffer. Det samme gælder (næsten) også for østrogen som gel.

Ved at anvende plaster får Du dels dosis fordelt ud over hele døgnet, så mængden i blodet ikke er særlig høj. Dels fordeles østrogenet rundt i kroppen, inden det kommer til leveren i så lille en mængde, at den ikke forårsager dannelse af de blodpropsfremmende faktorer.

Risikoen for blodprop i hjerte og hjerne er helt afhængig af, hvornår Du begynder på Din hormonbehandling i overgangsalderen.

Undersøgelser peger på, at begynder Du hormonbehandlingen indenfor 5-10 år fra Din sidste blødning, og får Du østrogenet som plaster (gennem huden), er der ikke nogen risiko for disse blodpropper. Begynder Du derimod senere (efter 60 år), og får Du østrogen i tabletform, øger Du Din risiko for disse blodpropper.

Forklaringen på denne forskel ér, at blodkarrene ikke er nær så aldersforandrede (”ødelagte”), når Du er 50 sammenlignet med, når Du er over 60. I sidstnævnte tilfælde er karrene blevet forkalkede, og når Du så får østrogen, som øger blodtilførslen til hjernen med 30%, så kan de stive blodkar ikke udvide sig tilsvarende, og trykket stiger inde i blodkarret, hvilket kan føre til, at et svagt sted på i karrets væg brister og der kommer en hjerneblødning.

Jeg plejer at sammenligne dette med situationen, hvor Du har haft en haveslange liggende i solen i flere år. Hvis Du sætter slangen til vandhanen, vil der let kunne opstå revner og sprækker i den, når trykket stiger inde i haveslangen.

Risikoen for brystkræft øges hos kvinder, som anvender hormoner – østrogen og gestagen – i overgangsalderen.

Ti procent af kvinder, som ikke tager hormoner, vil opleve at få brystkræft – altså 10 ud af 100. Tog de samme hundrede kvinder hormoner (østrogen og gestagen) i 5 år, vil der være 12 tilfælde – altså 2 mere – af brystkræft i hormongruppen sammenlignet med gruppen uden hormoner.

Samme øgning af risiko får Du, hvis Du dagligt drikker et glas vin til Din aftensmad, hvis Du ikke har fået børn, eller hvis Dit BMI er over 28.

Får Du kun ren østrogen – fordi Du har fået fjernet Din livmoder, eller fordi Du kan klare Dig med et meget svagt østrogenplaster – er Din risiko for brystkræft ikke øget.

Nyere undersøgelser har vist, at hormonbehandling i overgangsalderen medfører en lille øgning af risikoen for kræft i æggestokkene – uden at vi kender forklaringen til bunds.

Hvis vi tager to grupper med 1000 kvinder i hver vil 5 års brug af hormoner i overgangsalderen medføre ét ekstra tilfælde af kræft i æggestokken i gruppen af hormonbrugere sammenlignet med gruppen af kvinder, som ikke tager hormoner.

Til gengæld nedsætter hormonbehandling i overgangsalderen risikoen for kræft i tyktarmen.