Hvilke behandlinger er der af fibromer

Det er vigtigt at gentage, at Du kun behøver behandling, hvis Du har gener fra Dine fibromer.

Hvis Du tilhører de (mindst) 50% af kvinder, som ikke har gener fra deres fibrom/fibromer, skal man ikke behandle og da slet ikke operere Dig, blot fordi man tilfældigvis finder et eller flere fibromer hos Dig.

Så meget desto mere som fibromer begynder at skrumpe, når Du passerer overgangsalderen, og Din risiko for at få gener fra fibromerne dermed mindskes, når Du har passeret overgangsalderen.

Der findes en række behandlingstilbud til kvinder med generende fibromer, rækkende fra simple medicinske behandlinger til mere omfattende kirurgiske.

I planlægningen af behandlingen er det derfor afgørende at tage udgangspunkt i Dine øn­sker og forventninger snarere end at tilbyde den samme standardbehandling til alle kvinder.

Generelt afhænger valget af behandling af flere faktorer:

  • Hvilke gener Du har af fibromet og hvor svære, generne er
  • Hvor mange fibromer Du har, og hvor de sidder
  • Om Du ønsker at bevare evnen til at blive gravid
  • Om Du ønsker at bevare Din livmoder
  • Om Du fejler andet eller har andre sygdomme, der skal tages hensyn til

Kikkertoperation i livmoderhulen

Er Dit fibrom mindre end 5 cm i diameter og ligger hovedparten af fibromet inde i livmoderhulen, er den mest effektive behandling at fjerne fibromet ved en kikkertoperation i livmoderhulen. Er fibromet større end 5 cm, kan det være nødvendigt at give Dig en medicinsk behandling, som skrumper fibromet, forud for operationen.

Er Dit fibrom mindre end 20 mm og ligger det inde i livmoderhulen, kan det fjernes hér hos os.

For at Du ikke skal blive forskrækket over instrumenternes størrelse i forstørret tilstand, viser jeg dem hér (Foto Nål og slynge)i naturlig størrelse.

Ligger fibromet svært tilgængeligt for operation, eller har Du mere end 3 fibromer, vil andre behandlingstilbud ofte være mere relevante.

Mirena (hormonspiral)

Har Du et enkelt fibrom, som kun delvist buler ind i livmoderhulen, men som er så stort, at fjernelse af fibromet vil indebære fjernelse af hele livmoderen, og er Dit problem kraftige og/eller uregelmæssige menstruationer, vil Du i første omgang kunne behandles med hormonspiralen Mirena.

Undersøgelser peger på, at selv om hormonspiralen ikke får fibromet til at skrumpe, kan den reducere blødningerne så meget, at Du kan holde Din blodprocent oppe på det normale og i det hele taget leve et normalt liv.

Også hér kan det, hvis Dit fibrom er stort, være en fordel først at give Dig en tre måneder lang medicinsk behandling, som både fjerner Dine blødninger og skrumper fibromet, og så derefter lægge hormonspiralen.

På dén måde forhindrer hormonspiralen, at fibromet vokser igen, når skrumpebehandlingen er overstået.

Så hvorvidt hormonspiralen er en god behandling i det enkelte tilfælde må bero på en samlet vurdering af fibromets størrelse og placering samt tilstedeværelsen af andre problemer end kraftige og/eller uregelmæssige menstruationsblødninger.

P-piller

P-piller benyttes som oftest kun som behandling af kraftige og/eller uregelmæssige blødninger, medens Du venter på anden behandling af fibromer i livmoderhulen.

I udvalgte tilfælde kan P-piller – eventuelt i dobbelt dosis og uden pauser – holde Dine blødninger på et niveau, hvor Du kan leve med dem, medens Du overvejer behandlingsmulighederne.

P-piller anbefales ikke til kvinder over 35-40 år .

Skrumpebehandling (antihormon)

Esmya er et antihormon, som både kan få fibromer til at skrumpe samt standse blødningerne.
Det virker ved at blokere for Dine kvindelige hormoners stimulation af fibromet.

Du kan se et scanningsbillede af en livmoder med fibromer før og efter Esmya-behandling hér (Fotos Før og Efter).

I modsætning til dén medicin, vi tidligere har brugt til at skrumpe fibromer (Zoladex), sætter Esmya Dig ikke i kunstig overgangsalder.

Men 5-10% af brugerne kan opleve bivirkninger i form af hovedpine, svimmelhed og hedeture.

Der er ikke rapporteret alvorlige bivirkninger ved Esmya.

Kikkertoperation i bughulen (laparoskopi)

Har Du et enkelt eller nogle få fibromer, som trykker på Din blære og/eller Din endetarm, kan sådanne fibromer fjernes ved operation.

Der findes i dag operationsmetoder, så disse fibromer kan fjernes ved kikkertkirurgi (laparoskopi), således at Du undgår at skulle opereres på ”gammeldags” facon med et stort ar på maven.

Aflukning af blodkarrene til livmoderen (embolisering)

Ønsker Du at bevare Din livmoder eller tyder fibromernes placering og størrelse på, at en operativ fjernelse vil kunne forventes at give problemer og komplikationer, kan man vælge at foretage en aflukning af blodkarrene til fibromerne, en såkaldt embolisering.

Behandlingen, som blev udviklet for mere end 30 år siden i Paris, baserer sig på, at fibromerne ikke kan overleve en aflukning af deres blodforsyning.

Selve livmoderen overlever, dels fordi der ikke sker noget komplet aflukning af livmoderens blodforsyning, dels fordi livmoderen også får tilført blod igennem kar fra æggestokkene og livmoderhalsen.

Behandlingen foregår ved, at der via et blodkar i lysken føres et tyndt plastikrør (kateter) op gennem bækkenets blodkar og helt ud til livmoderen og fibromerne (nedenstående tegning).

Når plastikrøret er kommet helt ud til fibromerne, fyldes de små kar til fibromerne simpelthen op med små akryl- eller polyvinylpartikler, således at blodforsyningen hæmmes.

Partiklerne er på størrelse med et sandkorn. Når karret er fyldt op, afsluttes tillukningen med placering af en lille gelatineprop, som er med til at sikre, at blodgennemstrømningen ikke genopstår.

Da der er kar til livmoderen fra både højre og venstre side, skal samme procedure gentages på den modsatte side af livmoderen.

Behandlingen har naturligvis den fordel, at Du undgår operation, ligesom behandlingen i eksperthænder ikke har flere komplikationer end en kirurgisk fjernelse af livmoderen.

Ikke alle kvinder er egnet til denne behandling; ligger et eller flere af Dine fibromer inde i livmoderhulen, bør de fjernes med kikkert først, da Du ellers risikere i lang tid efter at gå og småbløde fra de ødelagte fibromer i livmoderhulen.

I Danmark foretages denne behandling kun på universitetshospitalet i Odense.

Fjernelse af livmoderen

Måske har Du mange fibromer, eller ingen af ovennævnte behandlinger har virket, og i dén situation kan det være nødvendigt at tilbyde Dig at få fjernet livmoderen.

I dag sker en sådan operation enten som en kikkertoperation gennem maveskindet (laparoskopi) eller gennem skeden.

For at nedsætte risikoen for senere udvikling af kræft i æggestokkene, tilbyder man Dig samtidigt at fjerne Dine æggeledere.

Disse operationsmetoder betyder, at Du undgår at skulle have åbnet maven med et stort ar på maven til følge.

Men den væsentligste fordel ved dé metoder, der bliver benyttet i dag, er, at efterforløbet bliver meget lettere og mere smertefrit, end hvis Du blev opereret ”på gammeldags facon”.

På gode afdelinger udføres livmoderfjernelsen som sammedags-kirurgi; det vil sige at Du bliver opereret om formiddagen og kommer hjem om aftenen; i nogle tilfælde næste dag.

Hér skal Du være opmærksom på, at kvinder, som får fjernet livmoderen, går tidligere i overgangsalderen og får tidligere hede-svedeture end kvinder, som ikke har fået fjernet deres livmoder. Dette skyldes, at livmoderfjernelsen indebærer, at noget af blodtilførslen til æggestokkene forsvinder.

I Danmark går kvinder gennemsnitligt i overgangsalderen ved 52 år; gennemsnitsalderen for dé kvinder, som i Danmark får fjernet livmoderen, er 49 år.

Så min indstilling er at se, om vi ikke kan finde en behandling, som på en god og acceptabel måde kan bringe Dig over overgangsalderen, uden at Du skal have fjernet livmoderen.