Hvorledes gives hormoner i overgangsalderen?

Som nævnt er der mindre risiko ved at anvende østrogen gennem huden – plaster eller gel – end som tablet.

Fordelen ved plasteret er også, at der findes flere forskellige styrker samt, at der kan klippes i plasteret, så det er meget nemmere at finde dén dosis, som passer til lige netop Dig.

Rygere skal under alle omstændigheder have østrogen gennem huden, da rygning øger nedbrydningen af østrogen i leveren.

Østrogen er et væksthormon, så det stimulerer også slimhinden i Din livmoderhule.

Bliver denne slimhinde for kraftigt stimuleret eller ikke beskyttet af det ”modsatte” kvindelige hormon (gestagen/progesteron), risikerer Du, at der udvikles celleforandringer og kræft oppe i livmoderhulen.

Ved meget lave østrogendoser er det imidlertid ikke altid, at slimhinden overhovedet reagerer på østrogenet, og at der derfor ikke er behov for samtidig gestagen-behandling.

Hedeture er ofte taknemmelig at behandle, da der ikke skal særlig høje doser østrogen til for at fjerne dem. Mange kvinder kan i dén situation klare sig med det svageste eller næst-svageste plaster (25 – 37½ mikrogram østrogen per 24 timer).

Man kan ikke på forhånd sige noget sikkert om, hvorledes lige netop Din slimhinde vil reagere på selv en lille østrogendosis. Dérfor vil Du kun få recept til 8 ugers brug, hvorefter jeg gerne vil scanne Din livmoder for at se, om Din slimhinde forbliver tynd – og så kan Du fortsætte med uændret dosis. Eller om slimhinden er vokset, så Du er nødt til at få gestagen/ progesteron.

Viser slimhinden heller ikke tegn på fortykkelse efter ½ års østrogenbehandling, vil Du kunne gå over til kun at komme til kontrol hvert ½ år.

Det er meget vigtigt, at Du kontakter os, såfremt Du begynder at bløde fra skeden mellem to kontroller.

Behandling af stivhed og smerter i led samt påvirket humør og følelsen af at kunne overkomme mindre end før, vil oftest kræve en højere østrogendosis, i enkelte tilfælde helt op til 100 mikrogram østrogen dagligt.

I dén situation kan Du ikke undvære gestagen.

Gener fra skeden (tørhed) og blæren (hyppig vandladning, nattetisseri, blærebetændelser) behandles allerbedst med østrogen i skeden; enten i form af stikpiller (Vagifem) eller østrogenring (Estring).

Stikpillerne tager Du hver aften i 2-3 uger og derefter 3 gange ugentligt.

Østrogenringen ligger i skeden hele tiden og skal blot skiftes hver 12. uge.

I begyndelsen af denne lokale behandling, hvor Dine slimhinder er meget tynde, kan der smutte lidt østrogen gennem de tynde slimhinder og ind i dé blodkar, som ligger lige under slimhinden. I dén situation kan Du opleve brystspænding og menstruationsmurren ligesom nogle få kan få hovedpine. Så snart slimhinderne efter 2-3 ugers behandling er blevet tykkere, forsvinder disse symptomer.

Derfor er det vigtigt, at Du ikke på dette tidspunkt begynder at reducere dosis, da Dine slimhinder så aldrig bliver tykkere, hvorved dé gener, Du gerne vil af med, blot fortsætter.

Kvinder, som oplever nedsat lyst til sex, kan nogle gange have glæde af en tabletbehandling med Livial, som ud over at virke som østrogen og gestagen også har en let mandlig kønshormon-effekt. Der er også nogle kvinder, som helt har mistet lysten, og hos hvem der ikke er andre nærliggende forklaringer, som har glæde af at blive behandlet med ren mandligt kønshormon (testosteron (Testim)) i en lille daglig dosis. Effekten kommer først efter 3-6 måneders brug og kan medføre let øget behåring på overlæben.