Hvorledes behandles endometriose?

Behandlingen kommer helt an på Din alder, på den situation Du står i, og hvor endometriose-forandringerne sidder.

Alle behandlinger går ud på at undertrykke eller fjerne endometriose-vævet.

Den første behandling vil ofte være medicinsk og her er mulighederne:

 • P-piller
 • minipillen Cerazette*
 • minipillen Visanne*
 • hormonspiralen Mirena*
 • P-staven Implanon*
 • P-sprøjten Depo-Provera*
 • hormonstaven Zoladex

(*indeholder kun ét hormon (gestagen), ikke østrogen).

Alle præparaterne, undtagen Zoladex, fungerer også som prævention.

Er Du 13-15 år gammel og måske ikke færdig med at vokse, vil Du i første omgang blive tilbudt minipillen Cerazette, én eller to piller om dagen afhængigt af hvor mange smerter, Du har, og hvad undersøgelsen af Dig viser.

Cerazette påvirker ikke knoglevæksten som østrogenet i P-piller kan gøre det.

Hormonet i Cerazette (desogestrel) er godt til at undertrykke endometriosevæv.

Kan Du slet ikke huske at tage piller, vil jeg anbefale Dig P-staven Implanon.

Er Du 15-25 år og har brug for sikker prævention, har Du flere valgmuligheder.

Den løsning, kvinder hyppigst vælger, og som jeg i udgangspunktet anbefaler, er P-piller.

Da Du har endometriose, anbefaler jeg, at Du tager dem uden pauser eller med så få pauser som muligt.

Hvis Din livmoderhule er stor nok – størrelsen måles ved scanningsundersøgelsen – kan Du få lagt hormonspiralen Mirena, som har vist sig at være en rigtig god behandling af endometriose omkring livmoderen.

Fordelen ved den er dels, at dens hormon undertrykker endometriosevævet 24-7 og dels, at Du ikke skal huske at tage piller.

Du kan også vælge Cerazette eller Implanon, hvis én af dem passer Dig bedre.

Vil Du gerne være gravid, er det vigtigt, at der bliver ”skruet så langt ned” for endometriosen som muligt, inden Du forsøger at blive gravid – også selv om Du eventuelt skal opereres først.

Den letteste og billigste måde er P-piller eller minipille; valget må afhænge af Din alder, vægt, cigaretforbrug og familiehistorie.

På baggrund af internationale undersøgelser anbefaler vi, at Du undertrykker endometriosen med P- eller minipille i mindst 3 måneder, før Du ønsker at forsøge at blive gravid.

Er Din endometriose rigtig slem, kan det være nødvendigt for Dig at få Zoladex-indsprøjtning inden graviditetsforsøg.

En graviditet udgør en kraftig undertrykkelse af endometriosevævet, men endometriosen aktiveres igen, når Din østrogenproduktion øges igen efter fødslen.

For Dig, som gerne vil have flere børn, er det derfor en fordel at begynde med den medicinske behandling for eksempel i forbindelse med 8 ugers undersøgelsen af den nyfødte.

Du kan amme på både Cerazette og hormonspiralen Mirena; P-piller risikerer at stoppe mælkeproduktionen.

Synes Du, at Du har fået de børn, Du gerne vil have, er hormonspiralen Mirena eller minipillen Cerazette gode løsninger for Dig. Cerazette giver, alt andet lige, mere uregelmæssige og uforudsigelige blødninger end hormonspiralen.

Visanne er en kraftigt virkende minipille, som er lavet specielt til behandling af endometriose. Den er meget effektiv, men også meget dyrere end den traditionelle minipille. Derfor bruges den som oftest kun til kvinder, hvor P-piller eller den traditionelle minipille ikke er effektiv nok. Visanne påvirker ikke knoglevæksten.

Depo-Provera er også et gestagenpræparat på linie med Cerazette, Implanon og Mirena. Men det gives som indsprøjtning hver 3.måned. Den er ikke meget brugt i Danmark. Den virker godt mod endometriose-smerter, men ligesom med Implanon-staven er der mange brugere, som fravælger den grundet bivirkninger, mest i form af uregelmæssige blødninger og væske i kroppen. Lang tids brug af Depo-Provera kan føre til afkalkning af knoglerne.

Zoladex-staven er den kraftigste ”endometriose-undertrykker”, vi har til rådighed. Den lægges under huden på maven lige ved siden af navlen, og den virker ved – forbigående! – at sætte Dig i overgangsalderlignende tilstand, idet den lukker helt ned for Dig egen hormonproduktion. Du vil altså få de samme gener (hedeture, påvirket nattesøvn) som dé kvinder, der er gået rigtigt i overgangsalderen.

Den er også dyr og benyttes enten som forbehandling til en operation eller som sidste udvej, hvor al anden behandling har vist sig utilstrækkelig.

Strækker behandlingen sig over mere end 6 måneder, giver den også afkalkning af knoglerne, så i sådanne (sjældne) tilfælde er det nødvendigt at give en hormonbehandling oveni for at beskytte knoglerne – og fjerne Dine hedeture.

De hyppigste årsager til kirurgisk behandling af endometriose er:

 • barnløshed – på trods af reagensglasmetoden (IVF)
 • endometriose-cyster i æggestokkene, som truer æggestokkenes funktion
 • smerter ved samleje grundet dyb endometriose
 • endometriose i tarm med mavesmerter og afføringsproblemer
 • underlivssmerter som følge af sammenvoksninger

Stort set alle operationer kan udføres med kikkert.

Blandt andet fordi man i Danmark har besluttet, at operation af endometriose er en ekspertopgave, som man har samlet på kun to centre: et på Rigshospitalet og et på Skejby i Århus.

Du bliver anbefalet en medicinsk behandling efter operationen enten med P-piller, hormonspiral eller minipiller.