Sådan bliver du gravid

Når I har samleje, havner 100 – 500 millioner sædceller oppe ved din livmoderhals.
Over halvdelen ryger ud af skeden, og mange af de dårlige dør i skeden.

Men de gode og normale sædceller søger op i livmoderhalskanalen og op mod livmoderhulen.

På turen op gennem den 3-4 cm lange livmoderhalskanal skal sædcellerne bevæge sig gennem det sekret, som dannes i livmoderhalsen i dagene op mod din ægløsning.

Det er kun de allerbedste sædceller, som kan klare denne ”svømmetur”, så der er kun omkring en million sædceller, som når udgangen af livmoderhalskanalen og ind i livmoderhulen.

Herefter bevæger sædcellerne sig op mod æggelederne. For at hjælpe dem derop, trækker det inderste muskellag i din livmodervæg sig sammen, så der kommer en rullende bevægelse fra livmoderhalskanalen op mod æggelederne.

Sædcellerne skal jo gerne bevæge sig op mod den æggeleder, som fører ud til den æggestok, hvorfra ægløsningen kommer til at ske.

I dagene op til din ægløsning sender det voksende æg signaler til den samme side af livmoderen, som får slimhinden i den rigtige side af livmoderhulen til at blive tykkere med mere ilt og næringsstoffer sammenlignet med den modsatte side.

Sædcellerne søger naturligt over i denne ”gode” side og dermed op til den rigtige æggeleder.

Nået så langt er der kun under 100.000 sædceller tilbage.

Når ægløsningen nærmer sig, lægger enden af æggelederen sig som en sugekop eller en søanemone hen over det sted, hvor ægget bliver løsnet. Æggelederen begynder så at lave sugebevægelser, sådan at ægget, når det løsnes, bliver fanget ind i den yderste ende af æggelederen.

Her mødes sædcellerne og ægget.

På turen ud gennem æggelederne er der flere sædceller, der dør eller bliver holdt tilbage – så ude ved det løsnede æg er der kun nogle hundrede tilbage. Og det er kun ca. 10 sædceller, som når helt ind til skallen af ægget.

De allerbedste, naturligvis.

De har alle en rolle at spille, men det er kun én af dem, som trænger ind i selve ægget.

Hvordan udvælgelsen af denne ene sædcelle sker, véd vi ikke helt, men skallen af ægget kan på én eller anden måde skelne de dårligste af de 10 sædceller fra de bedste.

Efter ægget er blevet befrugtet, skal det føres tilbage gennem æggelederen og ind i livmoderhulen.

Dette sker ved, at små fimrehår på æggelederens inderside går i gang med at lave bølgebevægelser, som bærer ægget ind mod livmoderhulen.

Denne rejse tager 1-2 døgn, hvor det befrugtede æg deler sig og gør sig parat til at sætte sig fast i livmoderhulen.

Slimhinden i din livmoderhule er i mellemtiden blevet tyk og svampet, parat til at tage imod ægget.

Ægget bliver fanget af sekretet i slimhinden, og efter endnu et par døgns modning begynder det befrugtede æg at vokse fast i slimhinden. Og så er du gravid.

Indtil moderkagen er udviklet nok til at danne de hormoner, som skal holde graviditeten i live – det sker omkring graviditetsuge 7 – er det den tomme æggeskal i æggestokken (det gule legeme), som har denne opgave.

Det gule legeme kan blive helt op til 8 cm i diameter, mens det er aktivt, så det kan ofte ses på scanningen tidligt i graviditeten.

Der findes en flot video på YouTube, Miracle of Life, som viser hele befrugtnings- og fosterudviklingsforløbet .