Sådan bliver du gravid

Sådan bliver Du gravid

Billede Livmoder og æggestokke sættes ind hér

Brødtekst:
Når I har samleje, havner mange millioner sædceller oppe ved Din livmoderhals i bunden af Din skede (vagina).

Mange af sædcellerne ryger ud igen, og de allerdårligste dør i skeden.

Men de gode og normale sædceller søger op gennem livmoderhalskanalen og op mod livmoderhulen. De bliver ledet derop af det klare sekret, som Din livmoderhals danner op til hver ægløsning.

Turen gennem den 3-4 cm lange livmoderhalskanal lyder måske ikke af så meget, men det er simpelthen verdens hårdeste udskillelsesløb, hvor naturen sikrer, at det kun er de bedste sædceller, som kommer ind i livmoderhulen.

Ved indgangen til livmoderhulen er mange millioner sædceller blevet til omkring én million.

Men hermed er strabadserne ikke slut: nu skal sædcellerne så op til æggelederne.

For at hjælpe dem derop, trækker det inderste muskellag i Din livmodervæg sig sammen, så der kommer en bølgebevægelse fra livmoderhalskanalen op mod æggelederne.

Sædcellerne skal jo gerne bevæge sig op mod den æggeleder, som fører ud til den æggestok, hvorfra ægløsningen kommer til at ske.

Dét har naturen også styr på: i dagene op til Din ægløsning sender det voksende æg signaler til den samme side af livmoderen, som får slimhinden i den rigtige side af livmoderhulen til at blive tykkere med mere ilt og næringsstoffer sammenlignet med den side, hvor æggestokken ikke har noget voksende æg.
Jeg plejer at sige, at sædcellerne opfører sig, som de mænd, de kommer fra: de søger hen, hvor der er varmt, blødt og nok at spise.

Ved indgangen til æggelederne er der kun under 100.000 sædceller tilbage.

Når ægløsningen nærmer sig, lægger den yderste ende af æggelederen sig som en sugekop eller en søanemone hen over det sted, hvor ægget bliver løsnet. Æggelederen begynder så at lave sugebevægelser, sådan at ægget, når det løsnes, bliver fanget ind i den yderste ende af æggelederen.

Dérude mødes sædcellerne og ægget. På turen ud gennem æggelederne er der stadigvæk sædceller, som bliver sorteret fra, så ude ved det løsnede æg er der kun nogle hundrede tilbage. De allerbedste, naturligvis.

De har alle en rolle at spille, men det er kun én af dem, som trænger ind i selve ægget og befrugter det.

Hvordan udvælgelsen af denne ene sædcelle sker, véd vi ikke helt, men skallen af ægget kan på én eller anden måde skelne de bedste fra de dårligste af sædcellerne.

Efter ægget er blevet befrugtet, skal det føres tilbage gennem æggelederen og ind i livmoderhulen.
Dette sker ved, at små fimrehår på æggelederens inderside samtidigt med ægløsningen går i gang med at lave bølgebevægelser, som bærer ægget ind mod livmoderhulen.

Denne rejse tager 1-2 døgn, hvor det befrugtede æg deler sig og gør sig parat til at sætte sig fast i livmoderhulen.

Slimhinden i Din livmoderhule er i mellemtiden blevet tyk og svampet, parat til at tage imod ægget. Ægget bliver fanget af sekretet i slimhinden, og efter endnu et par døgns modning begynder det befrugtede æg at vokse fast i slimhinden. Og så er Du gravid.

Indtil moderkagen er udviklet nok til at danne de hormoner, som skal holde graviditeten i live – det sker omkring graviditetsuge 7 – er det den tomme æggeskal i æggestokken (det gule legeme), som har denne opgave.

Det gule legeme kan blive helt op til 8 cm i diameter, mens det er aktivt, så det kan ofte ses på scanningen tidligt i graviditeten.

Der findes en flot video på YouTube, Miracle of Life som viser hele befrugtnings- og fosterudviklingsforløbet.