Barnløshed og fibromer

Risikoen for at udvikle fibromer stiger med alderen.

Man regner med at 10 – 30% af kvinder i aldersgruppen 30 – 40 år har fibromer.

Og da et voksende antal kvinder venter med at forsøge at blive gravide, til de er 35 – 40 år, ser jeg et stigende antal kvinder, som er barnløse grundet fibromer.

Jeg har derfor fået Klinikkens speciallæge, Henrik Skensved, til at skrive dette kapitel om barnløshed og fibromer.

Fibromer (muskelknuder) kan på forskellig måde påvirke både Din evne til at blive gravid og Dine muligheder for at gennemføre graviditeten og få barn med hjem.

Fibromer har den ulempe, at de ofte vokser i den første tredjedel af graviditeten.

Så har Du et eller flere fibromer, skal man både vurdere, om de vil nedsætte Dine chancer for at blive gravid og om de(t) kan øge risikoen for, at Du aborterer.

Hvis Du er disponeret til at danne fibromer – Din mor kan have fået fjernet livmoderen på grund af fibromer – kan der under den første del af graviditeten dukke fibrom op, som man slet ikke ville have kunnet se, før Du blev gravid.

Som Du kan læse på siderne om fibromer, kan fibromer sidde forskellige steder på livmoderen.

De kan sidde inde i livmoderhulen.

Hér vil de ofte medføre uregelmæssige og kraftige blødninger, et befrugtet æg kan ikke sætte sig fast på slimhinden henover et fibrom, og endelig kan de medføre ufrivillig abort, når fosteret bliver så stort, at graviditeten og fibromet støder sammen.

Så har Du fibrom i livmoderhulen, bør det fjernes.

I Din alder er det sjældent at have mere end ét fibrom i livmoderhulen.

Fibromer kan sidde uden på livmoderen; med mindre de bliver meget store, har de ikke indflydelse på Dine muligheder for at blive gravid. De kan, hvis de vokser meget, giver gener hos Dig i graviditeten.

Har Du i udgangspunktet et meget stort fibrom hér og vil det være uden risiko for Din livmoder at fjerne det, vil dét være en god idé at få dét gjort, inden Du bliver gravid.

Fibromer (muskelknuder) i livmoderhalsen kan påvirke Dine muligheder for at føde normalt og måske betyde, at Du skal føde ved kejsersnit.
Men de påvirker kun i meget sjældne tilfælde Din evne til at blive gravid og gennemføre graviditeten.
Så disse tre typer fibromer (muskelknuder) er ikke så vanskelige at forholde sig til.

Sværere er det med fibromer, som sidder inde i livmodervæggen.

For det første kan et sådant fibrom påvirke Din graviditetschance.

Som beskrevet i under Sådan bliver du gravid, trækker livmoderen sig på ægløsningstidspunktet sammen nede fra livmoderhalsen og op mod æggelederne for på den måde at hjælpe sædcellerne på vej ud mod det løsnede æg.

Et fibrom er fast og ubevægeligt, så sidder der sådan et (eller flere) i væggen, udgør de ”døde punkter”, hvor livmodervæggen ikke kan trække sig sammen som normalt.

For det andet kan fibrom(er) forhindre livmodervæggen i at strække sig og dermed livmoderen i at vokse normalt under graviditeten.

Og for det tredje kan et fibrom, som før Du bliver gravid, lå inde i væggen, bule ind i livmoderhulen, når det vokser i den første del af graviditeten.

Men da fibromet/fibromerne jo udgør en del af væggen, kan man ikke bare fjerne det/dem; i nogle tilfælde ville en sådan fjernelse betyde, at der ikke ville være meget livmoder tilbage.

Så i dén situation må vi gøre brug af medicinsk behandling.

Hér vil den mest oplagte løsning være at benytte fibromskrumpemidlet Esmya, som Du også kan læse om hér (link).

Fibromet ”holdes i live” af det kvindelige hormon (progesteron), som også får det til at vokse. Esmya blokerer for, at hormonet kan komme til at virke – og så skrumper fibromet.

På billederne nedenfor ser Du øverst en livmoder med flere fibromer, som påvirker livmoderhulen og i det hele taget gør livmoderen meget uregelmæssig. Det er kun livmoderhalsen til højre i billedet, som ser normal ud.

Nederst ser Du den samme livmoder efter 3 måneders Esmya-behandling, hvor man kun aner fibromerne som skygger, og hvor livmoderhulen er helt upåvirket.

Nogle gange kan det være nødvendigt at behandle mere end 3 måneder for at få fibromerne skrumpet tilstrækkeligt.

Da Esmya® påvirker livmoderslimhinden, mens Du tager medicinen, skal slimhinden ud – som ved en menstruation – inden Du kan begynde den egentlige behandling for at blive gravid.

Vi sikrer, at slimhinden bliver korrekt afstødt ved, efter Esmya-behandlingen, at give Dig en behandling i 10 dage med Orgametril®.

Esmya’s skrumpeeffekt holder sig i 3-6 måneder, efter Du er holdt op med behandlingen.

Det er derfor vigtigt, at Du benytter denne periode til aktiv behandling for at opnå graviditet.

I USA, hvor særligt kvinder med afrikansk baggrund hyppigt har flere fibromer, har man, ofte som sidste udvej, forsøgt at behandle fibromer hos kvinder med graviditetsønske med aflukning af blodkarrene til muskelknuderne (embolisering).

Resultaterne er ikke gode, så i Danmark tilbyder man slet ikke embolisering til kvinder, som ønsker at blive gravide.

Véd Du, at Du har fibrom(er), er Du naturligvis velkommen til at blive henvist til undersøgelse hér i Klinikken, så Du kan få en bedømmelse af, om muskelknuden vil give Dig vanskeligheder med at blive gravid og problemer i en kommende graviditet.