Hvis det går galt

Det kan synes næsten ubærligt, hvis du endelig er blevet gravid og så at oplever, at graviditeten er gået til grunde.

I den situation er det en ringe trøst – men alligevel vigtigt at huske på – at ufrivillig abort rammer omkring 20% af alle graviditeter, altså én ud af fem. Og at i halvdelen af tilfældene skyldes den ufrivillige abort sygdomme hos fosteret, såsom fejl i arveanlæggene (kromosomerne) eller misdannelser, som ikke er forenelige med liv.

Hovedparten af de ufrivillige aborter sker i den første tredjedel af graviditeten.

At graviditeten ikke udvikler sig, som den skal, opdager du måske ved, at du begynder at bløde – men husk på, at selv om blødningen kan være kraftig, er det ikke ensbetydende med, at fosteret er gået til.

Eller du opdager det ved, at dine graviditetssymptomer – brystspænding og kvalme – pludseligt forsvinder.

I begge situationer får du jo et varsel om, at noget kan være galt.

I modsætning til, når du finder ud af det i forbindelse med en scanning for eksempel ved nakkefoldsscanningen i uge 12 – 13, hvor du jo slet ikke er forberedt på, at noget ikke er, som det skal være.

Uanset, hvorledes du opdager, at graviditeten er gået til grunde, er det vigtigste i situationen, at du får lov og giver dig selv lov til at være ked af det.

Ikke sjældent oplever jeg, at kvinder i denne situation reagerer med at ønske det døde foster eller det tilbageblevne moderkagevæv fjernet med det samme – ”det skal bare væk” – hvilket er fuldt forståeligt. Men ikke særligt hensigtsmæssigt.

For det første vil livmoderen hos hovedparten af gravide, som har blødt, selv klare at tømme sig, sådan at du undgår udskrabning, som kan medføre komplikationer.

For det andet vil du i tilfælde af akut henvisning kunne risikere at skulle vente i meget lang tid i et fyldt venteværelse på sygehuset – samtidigt med, at du er rigtigt ked af det.

Så min anbefaling er, at du og din mand tager hjem og er kede af det derhjemme.

Hos 80% tømmes livmoderhulen inden for de første tre døgn uden nogen form for behandling.

Så med mindre du bløder for meget, kan du vente og se, om ikke din livmoder klarer afstødningen selv.

Risikoen for underlivsbetændelse ved denne strategi er også meget mindre end ved udskrabning.

Er alt graviditetsvæv herefter ikke kommet ud, kan man hjælpe livmoderen til at trække sig sammen og derved få det sidste væv ud.

Dette gøres ved, at du lægger tre tabletter Cytotec® op i skeden. Cytotec® er egentlig et præparat mod mavesår, men som har vist sig også at få livmoderen til at trække sig sammen.

Da sammentrækningerne hos nogle kan være kraftige, anbefaler vi, at du samtidigt tager noget gigtmedicin (f.eks. Ibuprofen 600 mg) og to langtidsvirkende Panodil; hvis du ikke tåler gigtmedicin, må du nøjes med Panodil.

Har du sædvanligvis mange smerter ved menstruation, kan det være en fordel at du tager Kodipar (Panodil med kodein) i stedet for Panodil.

Du kan få udleveret medicinen her hos mig.

Hvis du har lille barn derhjemme, anbefaler jeg, at du venter med at lægge stikpillerne op, til du har puttet den lille, således at han/hun ikke skal opleve, at du eventuelt bløder kraftigt.

Du bliver tilbudt en ny scanning 2-3 dage senere, så vi kan se, at din livmoderhule er tom.
Hvis der fortsat mangler lidt, kan stikpillebehandlingen gentages.

Er der efter stikpillebehandlingen fortsat meget væv tilbage i din livmoderhule, vil du blive tilbudt en henvisning til sygehus.

Stikpillebehandling derhjemme er ikke en mulighed, såfremt du

  • er ældre end 35 år,
  • har BMI over 30 og/eller
  • ryger mere end 10 cigaretter dagligt.

I de tilfælde vil du blive henvist til behandling på sygehus.

Findes et dødt foster ved scanning (kaldet missed abortion engelsk), er der ikke gode resultater af at vente.
I sådanne tilfælde vil du blive henvist til sygehus, da det ofte er nødvendigt at lave en udskrabning.

Er din blodtype Rhesus negativ, og er du mere end 8 uger henne, når den ufrivillige abort indtræder, tilbydes du en indsprøjtning (Rhesus-profylakse) for at forebygge, at du udvikler antistoffer mod et Rhesus-positivt foster næste gang, du bliver gravid.

Hvis der aldrig er set et foster hos dig, behøver du ikke denne indsprøjtning.