Hormonbehandling – helt praktisk

Hormonstimulation inden elskov hjemme eller insemination
Uanset om du får hormon eller ej, så følger jeg æggets udvikling ved scanninger.

Når du nærmer dig ægløsningen, skal du begynde at holde øje med, hvornår ægløsningshormonet begynder at stige.

Det gør du ved at lave ægløsningstest på urin med ægløsningstestere (ClearBlue) morgen og aften.

Chancerne for at blive gravid er størst de sidste 4-5 dage op til din ægløsning, så hvis I har valgt at forsøge at blive gravide derhjemme, og vi har set på scanningen, at ægget/æggene vokser, som de(t) skal, kan I allerede dér begynde at være sammen.

Når der kommer udslag på ægløsningstesten, betyder det, at der er 24-36 timer, til du får ægløsning.

Har I valgt insemination, skal du give mig besked, når testen bliver positiv.

Så aftaler vi inseminationen samme dag eller dagen efter, afhængigt af om det er din morgen- eller aftenprøve, som bliver positiv først.

Har du valgt hormonbehandling, vil du få en grundig vejledning af mig om, hvordan Du bruger hormonsprøjterne.
(Der findes også instruktionsvideo Menopur 600 IE og Menopur 1200 IE  – de er begge på engelsk.

Du vil typisk skulle have indsprøjtninger hver dag i en uge.

Derefter scanner jeg dig og ser, hvordan æggene (folliklerne) har udviklet sig på behandlingen.

Afhængigt af, hvad scanningen viser, skal du måske tage medicinen et par dage til eller have en lidt højere dosis. Det finder vi frem til, når du er blevet scannet.

Fra kvinde til kvinde er der forskel på, hvor stort ægget (folliklen) bliver, inden ægget løsnes; hos nogle sker det, når folliklen er 17-18 mm – hos andre først, når den er 22-23 mm, altså 2-3 dage senere.

Så jeg vil gerne bruge din første cyklus her til at finde ud af, hvornår du har ægløsning, så der vil du blive tilbudt en ekstra scanning eller to.

Som en kontrol af, at din ægløsning har fungeret normalt, anbefaler jeg, at du får taget en blodprøve (progesteron) en uge efter ægløsningen.

Hormonbehandling under reagensglasbehandling
Hvis I vælger reagensglasbehandling hos mig, foregår det således, at alle de ”indledende øvelser” – samtaler, scanninger af dine æggestokke og regulering af medicindosis – foregår her hos mig.

Ægudtagning og ægoplægning sker på en velrenommeret fertilitetsklinik i København, som vi har et nært samarbejde med.

Så I vil skulle til København 2 gange: første gang, når du skal have taget æg ud – og derefter 2 dage, hvor du får lagt befrugtede æg op.

Hormonbehandlingen kan foregå på to forskellige måder.

Én, hvor man først lukker helt for Din egen hormonproduktion, så dine æggestokke kun bliver stimuleret med den medicin, du får som indsprøjtning. Denne behandling kaldes i daglig tale ”lang protokol” – fordi den tager længere tid end den korte.

Lang protokol
Normalt vil ”nedlukningen” – kaldet nedreguleringen i lægesprog – vare to uger, hvor du hver dag giver dig selv en indsprøjtning med antihormonet Suprefact (Buserelin) (som supplement til min praktiske vejledning, kan du se instruktionsvideo på engelsk hér .

Antihormonbehandlingen skal påbegyndes på den 21. dag i din cyklus, og du skal scannes, inden du begynder; for at udelukke, at du har cyster på æggestokkene.

Antihormonet virker ved at tømme hjernens depoter af de hormoner FSH og LH (og kun dem), som styrer ægudviklingen i æggestokkene. Så de første dage får du faktisk mere hormon (FSH og LH) ud i kroppen; herefter vil depoterne være tømt, og du bevæger dig over i en tilstand, som kan sammenlignes med en – forbigående – overgangsalder.

Når der er lukket helt ned for dine egne hormoner, vil du opleve en lille menstruationsblødning.

Jeg kan bedst sammenligne denne del af behandlingen med opvridningen af en karklud: når Du begynder, kommer der mere vand ud af karkluden, men når Du er færdig med at vride, vil den være (næsten) tør.

I den sidste uge af nedreguleringen kan du godt opleve gener som dem, kvinder oplever i overgangsalderen: hedeture, påvirket søvnkvalitet og ændret humør – men du kan også risikere ikke at mærke noget til ”nedlukningen”.

Når der er lukket helt ned for dine æggestokke, skal du begynde med hormonstimulationen. Den foregår med den samme medicin, som bruges inden insemination. Du skal samtidigt fortsætte med en lille dosis ”nedlukningsmedicin” for at sikre, at æggestokkene ikke vågner op igen under stimulationsbehandlingen.

Efter du har taget den ægstimulerende medicin hver dag i en uge, bliver du scannet. På baggrund af resultatet af den scanning aftaler vi så, hvorledes du skal fortsætte med hormonbehandlingen.

Når dine æg (follikler) er blevet 17-19 mm store, er det tid til at du skal tage ægløsningssprøjte, så vi kan planlægge nøjagtigt, hvornår du skal have taget æg ud fra æggestokkene.

Ægløsningssprøjten kan enten være Pregnyl eller Ovitrelle. Jeg viser dig naturligvis, hvordan du tager dem, men hvis du bliver i tvivl derhjemme, kan du se en instruktionsvideo for Pregnyl her (på amerikansk) og Ovitrelle hér (på dansk)

Endelig får du udleveret et sædbæger, som I skal transportere sæden i ind til fertilitetsklinikken. Med mindre I har aftalt, at din mand laver prøven derinde, hvis I for eksempel skal køre langt.

Ægløsningssprøjten skal du tage 36 timer før ægudtagningen. Skal du for eksempel have taget æg ud fredag formiddag klokken 9, skal du tage ægløsningssprøjten onsdag aften klokken 21. Her er det vigtigt, at Du tager sprøjten på det rigtige tidspunkt.

Efter ægudtagningen anbefaler man, at du bruger Lutinus-stikpiller i mindst 2 uger. Lutinus er et naturligt progesteron, som skal sikre, at dit progesteron i blodet er højt nok oven på nedlukningen af æggestokkene. Falder progesteron for meget, udløser det en menstruation.

Er du blevet gravid, anbefales det, at du anvender Lutinus, indtil moderkagen er stor nok til at overtage hormonproduktionen, hvilket sker i graviditetsuge 6 – 7.

Lutinus er stikpiller, som lægges op allerøverst i skeden 3 gange dagligt.

Lang protokol bruges især til Dig, som er over 33 – 34 år.

Det skyldes, at nedlukningen sikrer, at de æg, som vokser frem på hormonstimulation, vokser ensartet, så du har flest mulige æg af samme størrelse og modenhed ved ægudtagningen.

Kort protokol
Ved denne behandling foregår hormonstimulationen i din egen cyklus, altså uden at der lukkes ned for æggestokkene først.

Når æggene har nået en vis størrelse – 13-14 mm – skal du begynde behandling med et hormon, som holder lidt igen på de hurtigst voksende æg, så du også ”får de sidste med” så at sige.

Præparatet hedder Orgalutran, og du kan se en instruktionsvideo på dansk hér.

Du skal anvende Orgalutran sammen det stimulerende hormon.

Når du har taget Orgalutran i 2-3 dage, bliver du scannet igen, og vi aftaler tidspunktet for ægløsningssprøjte og ægudtagning – helt som beskrevet under Lang protokol.

Efter den korte protokol anbefales du også at anvende Lutinus-stikpiller.