Prøver og undersøgelser efter første samtale

Det er ikke noget omfattende undersøgelsesprogram, I skal igennem, for at vi kan blive klogere på, hvor forklaringen på den udeblevne graviditet ligger.

Manden
Du skal have undersøgt en sædprøve og have taget nogle blodprøver.

Sædanalysen laver jeg her i laboratoriet; du skal bare aftale tidspunktet med mig eller klinikkens sekretær nogle dage i forvejen.

  • Du får udleveret et sterilt bæger af os til at lave prøven i.
  • Prøven skal laves med hånden – ikke ved afbrudt samleje.
  • Du skal ikke have udløsning i 2-3 dage, før du skal lave prøven.
  • Prøven må ikke være mere end en time gammel, når du afleverer den.
  • Og du skal sørge for at holde den kropsvarm hele vejen herind – inde under undertrøjen er det bedste sted.

Blodprøverne kan tages på sygehus eller hos din egen læge.

Kvinden
Blodprøver kan vise hvor mange æg (follikler), du har tilbage i æggestokkene og hvilken kvalitet, æggene (folliklerne) har.

Blodprøverne skal tages på et bestemt tidspunkt i din cyklus, nemlig på 2. eller 3. dagen af din menstruationsblødning; blodprøverne kan kun tages på sygehus.

Er der mistanke om, at du har hormonsygdommen PCOS, skal du have taget yderligere blodprøver, som kræver, at du har fastet i 6 timer (det gælder også tyggegummi og cigaretter).

Derudover er det vigtigt at få fundet ud af, at din livmoderhule er normal, og at der er passage i dine æggeledere.

Denne undersøgelse skal laves, lige når din menstruation er slut og udføres ved, at der lægges en 1 mm tynd gummislange op i din livmoderhule. Gennem slangen fyldes livmoderhulen med kontrast, og mens du bliver scannet, ses det, at kontrasten også løber ud gennem æggelederne.

Hvis der er mistanke om uregelmæssigheder i din livmoderhule, kan det være nødvendigt at supplere scanningen med en minikikkertundersøgelse (mikrohysteroskopi) af din livmoderhule.

Passage- og kikkertundersøgelsen udføres af klinikkens speciallæge, Henrik Skensved.

Lovgivningen kræver, at I begge skal have taget blodprøver for HIV og smitsom leverbetændelse, før I kan begynde egentlig behandling.

Når alle prøveresultaterne foreligger, taler vi igen sammen, hvor vi finder ud af, om den plan, vi lagde ved jeres første besøg, stadigvæk er den rigtige for jer.