Vejledning til dig, som skal have fjernet polyp fra livmoderhulen

 

Formål med denne information

At informere Dig om formålet med og procedure ved operationen, det normale efter­forløb samt mulige komplikationer, således at Du på et informeret grundlag kan give Dit sam­tykke til behandlingen.

Formål med behandlingen

At fjerne polyp eller fibrom i livmoderhulen.

Hvad er polypper og muskelknuder

Polypper er udbulinger på livmoderslimhinden i livmoderhulen.

Muskelknuder (fibromer) opstår til gengæld i livmodervæggen, som består af muskelvæv.

Muskelknuder kan ikke udvikle sig til kræft.

Hvilke polypper/muskelknuder kan fjernes med kikkertkirurgi her i Klinikken

Polypper, som ikke er større end 2 cm i diameter vil stort set altid kunne fjernes ved operation i livmoderhulen.

Muskelknuder skal være mindre end 15 mm i diameter for at kunne fjernes hér i Klinikken i lokalbedøvelse.

Din forberedelse til operationen

Først og fremmest må Du ikke bløde kraftigt/have menstruation på operationsdagen; en mindre smule blødning/slutningen af en menstruation gør derimod ikke noget.

Tåler Du gigtmedicin, er det en god idé at tage for eksempel 600 mg Ibuprofen sammen med to Panodil et par timer inden operationen. Ibuprofen fås i håndkøb i styrken 200 mg per tablet, som Du således skal tage 3 af.

Tåler Du ikke gigtmedicin, kan Du tage to Panodil i stedet for.

Du må ikke være fastende. Tværtimod er det en god idé, at Du har spist morgenmad/frokost på operationsdagen, således at Du ikke risikerer at få lavt blodsukker og deraf følgende utilpashed/kvalme under operationen.

Tager Du medicin fast, for eksempel for blodtrykket eller stofskiftet, skal Du tage den om morgenen, som Du plejer.

Fiskeolie øger risikoen for blødning, så for at mindske risikoen for blødning må Du ikke tage fiskeolie i dagene op til undersøgelsen.

Tager Du blodfortyndende medicin, bedes Du oplyse om dette, når Du bestiller tid, så vi på forhånd kan aftale, om det er nødvendigt, at Du holder pause op til prøvetagningen.

Kikkertundersøgelse og lokalbedøvelse

Operationen foretages i lokalbedøvelse, så Du hele tiden er vågen og tilstedeværende, kan følge med i operationen og kan tale med mig og sygeplejersken.

Lokalbedøvelsen lægges meget langsomt, for at Du skal mærke mindst muligt til, at den bliver lagt; dette sker med samme tynde nål, som tandlægen benytter i mundhulen.

Bedøvelsen (Scandonest®) virker efter 4-5 minutter, hvorefter den 5 mm tynde kikkert føres op i livmoderhulen.

For at jeg kan se Din livmoderhule efter med kikkerten, løber der saltvand gennem kikkerten og ind i livmoderhulen. Dette sker under meget lavt tryk for ikke at give anledning til smerter.

Selve operationen

Kommet så langt, lægger jeg lokalbedøvelse dér, hvor polyppen eller fibromet sidder fast; disse stik mærker de færreste kvinder noget til. Der er tale om en hurtigtvirkende lokalbedøvelse, som er effektiv efter 2-3 minutter.

Herefter fjernes polyp eller muskelknude helt nede, hvor den sidder fast; den skæres af med en 3 mm lille el-slynge, som samtidigt lukker for blodkar, således at der ikke forekommer blødning (se slyngen på billedet ovenfor).

Er der tale om en større polyp, kan det være nødvendigt at dele den i flere stykker for at få den ud eller livmoderhalskanalen må udvides en smule, således at polyppen kan tages ud med en særlig slank tang. Alle polypper bliver hentet ud fra livmoderhulen og sendt til undersøgelse (mikroskopi) på Hvidovre Hospital.

De fleste polypfjernelser varer 20 – 30 minutter – lokalbedøvelsen medregnet.

Muskelknuder fjernes i ét eller flere stykker, som kan efterlades i livmoderhulen, hvor det går til grunde og forsvinder af sig selv. Ser muskelknudevævet mistænkeligt ud, vil der naturligvis blive taget en prøve til mikroskopisk undersøgelse.

Mulige komplikationer under operationen

Da jeg kun udfører operationen på kvinder med polypper og muskelknuder, der ligger i livmoderhulen, og da vi kun benytter saltvand som skyllevæske og holder øje med, hvor meget der løber ind og ud, har jeg ikke på mere end 2000 operationer været ude for komplikationer i form af blødning, hul på livmoderen eller optagelse af skyllevæske i blodbanen.

Efter operationen

Når operationen er overstået, er Du velkommen til at sætte Dig ud i venteværelset, hvis Du har behov for lige at blive klar til at tage hjem eller på arbejde.

Der er intet til hinder for, at Du kører bil umiddelbart efter operationen, men hvis Du har tendens til at blive tummelumsk af lokalbedøvelse, anbefaler vi, at Du har én til at hente Dig – sådan ”én” kan sagtens være en taxachauffør.

Følger umiddelbart efter operationen

Lokalbedøvelsen ophører med at virke efter et par timer; de færreste får rigtigt ondt hér, men skulle Du opleve generende menstruationsmurren, kan Du anvende Ibuprofen 400 mg sammen med to Panodil®.

Har Du fået fjernet polyp eller mindre muskelknude, vil Du kunne påregne at bløde småt en lille uges tid efter operationen.

Er der efterladt muskelknudevæv i livmoderhulen, skal Du regne med at have et vandigt, let blodtilblandet udflåd i 10-14 dage. Det sidste muskelknudevæv vil komme ud som små klatter gelé  i forbindelse med Din næste menstruation.

Du anbefales at lade være med at bade i badekar eller svømmebad, så længe Du har blødning/udflåd, ligesom Du i denne periode ikke bør have samleje, uden at Din mand/kæreste anvender kondom. Du bør i denne periode kun benytte bind og ikke tampon. Alt dette for at nedsætte risikoen for infektion.

Bløder Du mere end svarende til en menstruation, får Du mere ondt end Du tidligere har haft i forbindelse med menstruation og/eller får Du feber og ildelugtende udflåd, skal Du enten kontakte Klinikken eller uden for dennes åbningstid nærmeste skadestue eller sygehus med gynækologisk afdeling:

Hillerød Hospital, indgang 04, indkørsel Bakkedraget, telefon 4829 5965

Herlev Hospital, afdeling 53C1, indkørsel Herlev Ringvej, telefon 3868 3868 (omstillingen)

Hvidovre Hospital, afsnit 536, indkørsel Kettegård Allé, telefon 3862 2557

Roskilde Sygehus, indgang 14, indkørsel Køgevej telefon 4732 3400 (omstillingen).

Selv om Du har haft det godt de første 4-7 dage efter operationen, skal Du kontakte Klinikken eller skadestue, såfremt Du begynder at få smerter og/eller feber derefter.

Svar på den mikroskopiske undersøgelse

Dén tid, man på Hvidovre Hospital bruger på at undersøge polyppen/vævsprøven, svinger noget, fra to til ti dage (juni 2017). Lang svartid er ikke nødvendigvis udtryk for, at der er noget galt, blot at der er lang kø hos dém, der skal undersøge prøverne.

Undersøgelsesresultatet bliver sendt elektronisk hér til Klinikken. Indenfor tre hverdage, fra jeg modtager resultatet hér, får Du svar enten via E-mailkonsultationen i E-boks eller, såfremt Du ikke har adgang til denne, i et almindeligt brev. Du skal være opmærksom på, at der kan gå op til en uge, inden Du modtager et brev med PostNord.

I ferieperioder kan det forekomme, at Du skal have svaret på prøven fra Din egen læge. Alternativt kan vi, såfremt der ingen tegn på forandringer er at se ved kikkertundersøgelsen, aftale, at Du får svaret, når jeg vender tilbage fra ferie.

Har polyppen givet anledning til mistanke om noget ondartet, kommer Du naturligvis til svar hér i Klinikken, hvilket vi aftaler, inden Du tager hjem efter polypfjernelsen.

Fremtidige kontroller

Bortset fra de meget få tilfælde, hvor der findes forstadier til kræft i polyppen, behøver Du ikke komme til kontrol efter operationen, med mindre effekten af behandlingen ikke lever op til dét, Du blev stillet i udsigt, inden polyppen eller fibromet blev fjernet.

I de fleste tilfælde kan kontrollen klares med, at Du mailer til mig en måneds tid efter operationen og fortæller mig, hvorledes det går.

Opdateret juni 2017.