Kan Mirena give kræft?

Kan Mirena give kræft?

Mirena beskytter mod kræft i livmoderhulen og kræft i æggestokkene.

Nye undersøgelser fra Danmark og Finland peger på, at Mirena til gengæld øger risikoen for brystkræft.
Men risikoen er meget lille.
Hvis Du forestiller Dig to grupper af kvinder: 100.000, som aldrig har brugt Mirena og 100.000 kvinder, som bruger Mirena, så er der 55, som får brystkræft i den første gruppe, mens der i Mirena-gruppen er 70, som får brystkræft. Det lyder voldsomt, at forskellen er 27%.
Men dét dækker altså over en forskel på 15 kvinder ud af 100.000.

Undersøgelserne peger på, at risikoen for brystkræft, når Du har Mirena, er højere, når Du er i 40’erne end når Du er i 30’erne.

Til gengæld stiger risikoen ikke, jo længere tid Du har spiralen. Hvilket er i modsætning til P-pillen med det samme hormon (levonorgestrel), hvor risikoen stiger, jo længere Du tager P-pillerne.
Forklaringen på denne forskel er, at Du med P-pillerne får den samme dosis hormon hver dag i al den tid, Du tager P-pillerne. Hvorimod spiralen afgiver mindre og mindre hormon, jo længere den ligger i livmoderhulen.

Hvad skal Du bruge denne viden til?

Hvis Du er i 40’erne og risikoen for brystkræft bekymrer Dig, vil jeg først og fremmest råde Dig til at beholde den samme spiral, så længe den forhindrer graviditet, det vil sige (mindst) 7 år, i stedet for at få den skiftet efter de traditionelle 5 år. På dén måde mindsker Du risikoen for brystkæft uden at gå på kompromis med præventionssikkerheden.
Ønsker Du under ingen omstændigheder at fortsætte med Mirena, kan Du vælge sterilisation som prævention.
Har Du i sin tid fået Mirena for at reducere Dine menstruationer, hjælper sterilisation jo ikke. I dén situation kan Du overveje at kombinere slimhindefjernelse med oplægning af en kobberspiral.