Gør det ondt at få lagt en hormonspiral?

En del kvinder vælger på forhånd hormonspiralen fra, fordi søstre, mostre eller veninder har kunnet fortælle, at oplægningen hos dem har gjort ”vanvittigt ondt”.

Dét gør det ikke hér i Klinikken, fordi jeg har udviklet en teknik, hvor jeg undlader dé dele af oplægningen, som giver smerte.

De sidste 15 år har jeg lagt 200-300 spiraler om året, og de 95% – altså hos mere end 9 ud af 10 kvinder – har jeg kunne lægge uden brug af den tang (Link Foto Tang), som traditionelt klemmes om livmoderhalsen og er med til at give smerte.

Har Du en foroverbøjet livmoder, benytter jeg kun et lille instrument af plastik; har Du en meget bagoverbøjet livmoder, benytter jeg det traditionelle instrument, som Du kan se til venstre her (Link Foto Instrumenter).

Dette gælder også hos unge kvinder på 16-20 år.

Med min teknik er jeg tvunget til hele tiden at lade spiralen følge livmoderhalskanalens naturlige forløb op til livmoderhulen.

Det eneste tidspunkt, Du vil kunne opleve en kortvarig smerte, ér, når plastikrøret med spiralen skal passere åbningen ind til selve livmoderhulen.

Teknikken indebærer også, at der ikke er risiko for, at spiralen bliver lagt det forkerte sted eller stukket gennem væggen i livmoderen.

De 5% af kvinderne, hvor denne teknik ikke kan benyttes, er enten meget unge, har fået lavet kegleoperation eller kejsersnit, eller de kan have taget P-piller eller brugt hormonspiral i mange år.

Disse kvinder vil alle få tilbudt en lokalbedøvelse.

Hvis Du vanligvis har smerter ved menstruation, kan det være en god idé, at Du tager Ibuprofen (2 x 200 mg) og Panodil (2 x 500 mg) et par timer inden, Du skal have lagt spiralen. Ellers er der ikke grund til smertestillende medicin.

Det er vigtigt, at Du har spist morgenmad eller frokost, inden Du kommer til oplægning af spiral, da lavt blodsukker øger risikoen for kvalme og utilpashed.